Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2007 15:57 - Екстри за бягство
Автор: rea Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2459 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Привилегия на кралете е да се отегчават, простосмъртните друсат.  Да не забравяме, че аристократите вече също не се отегчават. Чалга, дрога и алкохол. Три ключови думи с общ корен – пари,  и една причина – остра липса на .. нещо. Само разликата в парите определя качеството и вида на консумацията. Липсата предпоставя и трите.  Оказва се, че младежите емигрират нонстоп, като бият шута на действителността, така да се каже – с патерици от дрога. Среднозрелите  и дъртите предпочитали  да бягат от реалността  чрез изпитаното действие на алкохола. Модерните пилигрими не обикалят света, не откриват Америка, не търсят себе си. Тенденцията е глобализираният свят да  абдикира   в  някоя симулирана  реалност..

     Скуката  е  майка на всички пороци.  Когато любопитството и  учудването изчезнат, настава  сплин.   Точно тази, дошла от пренасищане или от невъзможност за насищане, меланхолия не е болест само на модерните времена.  Днес обаче, освен любопитството и учудването,  се изпари още нещо много важно – ентусиазмът. Има един ентусиазъм с бързо затихваща енергия  – да се наядеш.  Консумиращите наркотици също казват: да се наядем с екстази, с кока, с амфети.  Измамното кратко щастие впоследствие се преживява като разстройство, но тогава вече e все едно, защото важно е следващото кратко удоволствие.    Ето защо, сплинът не е вече превилегия на задоволените благородници с малко повече мозък.   Около 70 милиона европейци са опитали канабис поне веднъж, а 3 милиона ползват наркотици ежедневно.  Останалите пият – в най-добрия   случай  в петък, в идалния - само по празници.

   Добрата новина за употребата на дрога у нас, всъщност е лоша. Учениците са  минали на кокаин. Има пари за кокаин, но белото е много по-кофти от марихуаната… после. Това  наистина го знае всяко хлапе.  Младото знае още, че тревата не те вдига, колкото коката и ако искаш купон, по-добре е амфети, пред ганджа, особено, ако е някоя депресарска.  Като се говори за наркотици, се спрягат все едни и същи имена, но нито Маргините, нито  Митъо Очите могат да нахранят всеки трети ученик с дрога.  Защото се водят войни, заради забранени оръжия, но никой не се хваща  да унищожи нарколабораториите,  или например маковите полета в Афганистан.  Това  си е световен проблем, на местна почва можем само да констатираме някои културни последствия на постдемократичното време.   Каквото и да си приказваме, пионерчетата и комсомолците се докарваха с алкохол по празници, но бабите им на село тогава гледаха зеленчук, а не трева.

    “Две хубави очи” на  Яворов може да не говори нищо на младежта днес,   но всеки втори, ще ти цитира поне три избрани гангста истории из житието на Очите, или някой като него. Ще го направи с възхищение, страхопочитание, завист.. и утехата, че петият му братовчед е движил в обкръжението на несебърския комита.  Ако СРС-тата можеха да говорят на широката публика, една записана реплика щеше да е сред най-продаваните рингтонове “Сега да дойде Маргина и на мен да ми направи една свирка”.  Готино е, защото героичното днес е друго.  Културата – също. Преди имаше някаква илюзия за организираност, за идеал и за мотивация.

    И така, скучае младото поколение – пие, друса, не чете, предпочита да чука. Дъртите пият с носталгия, а на младите сексът бързо омръзва, защото се практикува предимно като занимание физическо. Не се прави разлика между чукане и фитнес – и в двата случая е уморителен бач, но и никой не иска да е глупакът на купона, който пропуска великото черпене. Трябва да си наистина много умен, за да не станеш за резил, като откажеш на секс  и на една безплатна дрога.  Първата е безплатна, а пристрастяването е най-доброто оръжие на наркотиците да не омръзват.  И алкохолът е дрога, но някой бил ли е на купон без пиене. Няма трезво парти, признайте си. Една вечер, пълна  с екстри обикновено не е концерт на Шостакович, литератуно четене и серенада пред прозореца на любимата. 

   Нобелова награда за мир заслужава всеки, който има идея как да стане обратното.

 

 



Тагове:   екстри,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shaffi - добър вечер..
24.11.2007 19:30
от твоя постиг настръхнах доста...за жалост всички тези "екстри" на младото поколение се вихрят с пълна сила..което е мн.жалко..и още веднъж настрахвам като знам ,че след малко дъщеря ми излиза и отива на дискотека или купона за поредния рожден ден..Дано,Дано има Куража и Смелостта да се размине с тези гадости...повече трябва да се пише за тези неща..поздравям те за това!!!
цитирай
2. rotazia - A как настръхвам аз, когато чуя 24 ...
25.11.2007 11:07
A как настръхвам аз, когато чуя 24 год. ми син да казва аз съм си най-важния , не ме интересува никой и нищо, кво ми пука , не ме занимавай с дребни неща/ какво да ти сготвя, наспа ли се , щастлив ли си с това момиче/ ... Не се питам вече какво направих да е така , разбирам ,че семейството е безсилно пред големия град ,пред хората, пресекли пътя на сина ми , не , не търся виновни са тая глобална самота , за това велико отчуждение на фона на убийственото управление на тая чалгадържава !
цитирай
3. shaffi - така като чета
26.11.2007 21:10
броим се на пръсти, хората вълнуващи ги нещо по темата..е,нищо ново под слънцето..защото всеки си мисли ,че него няма да го постигне нещо от тези"гадости"...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rea
Категория: Лични дневници
Прочетен: 329130
Постинги: 43
Коментари: 334
Гласове: 1035
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930