Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2009 16:10 - Десетте нови заповеди
Автор: rea Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1962 Коментари: 2 Гласове:
0



 

Наложително беше да се появи нещо, в което да се повярва. След несполучливия порив към новия спасител - царя, и филмовата надежда в лицето на ББ, българите останаха 5-6 милиона неверници. Статистиките периодично обобщават, че не вярваме в държавността, в полицията, на правителството, на банките, на медиите, на здравната каса. Със смешно нисък рейтинг са религиозни лидери, съседите са потенциални доносници, приятелите - утрешни врагове, изобщо Другият е винаги лош.
Най-тежка от всички невери обаче е невярата в себе си. Затова и след толкова много социален провал българите по презумпция вярват на лошите сценарии, а кризата е идеалното оправдание и направо си дойде дюшеш. За всичко. Без съмнение днес новият социален Боже е кризата. Тя има всички белези на легендата – тръгна от некви "Леман брадърс". Тълкувателите веднага сравниха лимона с ябълката, като в цитруса отчетоха много по-ярък апокалиптичен момент, свързвайки киселия плод с тоягата от принципа на наказанието.
Други прозряха безспорната алюзия с големите "Уорнър брадърс" и вече пишат сценарий за Новата библия на конспирацията. Трети познаха в кризата дългата ръка на "Биг брадър", който вече му омръзнало да гледа всичко и си извадил и двете очи. Кризата бие всички рекорди по популярност. Бритни Спиърс най-вероятно ще изгуби първенството си от 2008 г. за най-търсена дума в интернет. Заради кризата много милиардери станаха бедни милионери, а толкова бедни просто нямало как да станат по-бедни.Кризата вече е и морковът, и тоягата. Логично е най-силно да вярват в могъществото и силата на кризата, тези, които не вярват на друго. Американците не ги мислим, те вярват в ангел-хранител, в Обама, в словото Божие, в Линдзи Лоън, в живот след смъртта. Французите вярват в силата на трюфелите да им вдигне либидото. Руснаците вярват на Путин, на водката и на това, че на Марс има живот. Канадците вярват на Санта Клаус.Румънците се осланят на пожарникарите, японците на императора. Нека да вярват хората. По-религиозни, т.е по-свързани с кризата от българите ще се окаже, че няма. Кризата е тъмният сценарий, липсата на алтернатива, победата на Лошия Бог. Той е страшен, като езически, точно каквито ги уважаваме.
По Чомски погледнато, кризата е класическото "няма алтернатива" - ТINA (There Is No Alternative), една от постоянните прислужници на глобалната манипулация, за които англичаните например са си изработили имунитет. “Кризата ти в главата”, е единственият “чесън”, с който може да се поотбият повсеместните атаки на параноясали лели и чичковци, които се насират от кеф да мислят и говорят от името и в името на новия Бог. Кризата е старият, сдобил се с модно име, садистичен инструмент в устата на Крезовете - на работодателите, на политиците, на хората с пари. Тя вече пусна в социална ротация и собствени десет заповеди, които звучат приблизително така:
1. Аз съм Кризата социална, имаш право и на лични кризи, които да те довършат.
2. Кризата не е имитация и е навсякъде, така че стой на сигурното си работно място, не си мисли, че ще намериш повече пари нито на земята, нито на небето. Не искай повишение на заплатата, намаление на работното време, рискуваш да те пратят в творчески отпуск или на борсата.
3. Изговаряй винаги, когато се сетиш, името Криза.
4. Помни съботния ден, за да го работиш заради Кризата, която няма почивка.
5. Почитай шефа си, майка му, правителството си, за да живееш дълго в Криза.
6. Не убивай никоя мисъл за Кризата.
7. Не прелюбодействай - нямаш пари.
8. Не кради всичко – избирай, все пак е Криза.
9. Не лъжесвидетелствай само против силните на деня, за останалите зависи от заплащането.
10. Не пожелавай дом на ипотека, скъпа курва, нито издръжката й, нищо, което не можеш да обезпечиш.
Има два типа хора – мислещи и доказващи. Доказващите са тези, които намират аргументи за всяка една избрана позиция, другите са тези, които измислят позициите. Безспорно не всеки може да измисли религия, но по-умните от доказващите биха избрали да вярват примерно в Мадона, а не в Кризата. Логично погледнато, баба ви Мадона е като една малка България пред Америка, да речем, сравнена с ресурсите на някои други популярни звезди в нейната категория.
Но успехът й, това е вече жива легенда. Не особено талантлива и баш красавица, обективно погледнато, посредствена танцьорка и певица, тая жена е доказателство за силата на характера освен за силата на индустрията. Защото музикалната икона е вярата по принцип и вярата в себе си.Тя ни отваря дори темата за феноменологията, та чак до квантовата физика. Затова какъв се правиш, за липсата на предопределеност, за матрицата и избраните, за харизмата и масата, за влиянието, за манипулацията, за човека изобщо... Поуката от Мадона е, че всеки може да е избраният, ако повярва, че е, а поуката от кризата е, че всеки e потенциално прецакан. В какво да се вярва, все пак това вие избирате.

 



Тагове:   нови,


Гласувай:
0



1. zaw12929 - Прочетох. Имам чувство за хумор. Но... нещата са сериозни...
09.03.2009 22:35
Добре измислено
ЕС са се засрамили, че бедна България дава 410 дни отпуст по майчинство и сега ще вземат решение и другите държави... да направят нещо в тази посока
цитирай
2. rea - Поздравявам Ви
12.03.2009 17:46
за чувството ви за хумор - то е,може би, най-лесният начин да се "обърне" реалността :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rea
Категория: Лични дневници
Прочетен: 328661
Постинги: 43
Коментари: 334
Гласове: 1035
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031