Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2009 07:05 - Говорещата кожа, или Fuck off на санитарните маски
Автор: rea Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2504 Коментари: 2 Гласове:
3



Въпрос на време е някоя умна компания да се сети, че противогрипните маски са най-доброто място за реклама. Те са идеалната връзка с обществеността – нагледна и символична. Превръзката за уста може да говори вместо нас. Маските се сменят, посланията също. Санитарната марля определено унифицира, затова индивидуалният момент е належащ. Това е една дългосрочна инвестиция, защото гриповете тепърва ще се сменят като носни кърпички. Не е далеч времето, когато маската ще стане основен моден аксесоар. Всъщност оптимизмът идва от перспективата, че това няма да е противогазът. До 2030-а професията шофьор ще е изчезнала, глухите ще мога да чуват, слепите ще виждат, езиковата преграда ще отпадне, ще има и нов човешки род, който ще живее вечно - този на богатите. Предсказанията не са на Нострадамус, а на повечето футуролози, поради което са си прогнози. Всичко, което фантастите са си въобразили някога, ще стане истина.
     Преди тотално да се разделим на богати и бедни, което ще рече - респективно на болни и здрави, вечни и крайни, е ред за преходната ера на маските. Самата идея за маска е белег на изкуството – и като тотем, и като табу. Санитарната маска е сполучлива метафора на постмодерната ера. Събира много значения в едно – превенция, но и изолация, здраве, но с презумпция за болест, показва се, но скрива... и все в тоя ред контрасти. В крайна сметка това с маските не е ново, хиляди мацки, че и мачовци, се маскирват със силикон, ботокс, коса, процедури, професия, пари и други маскировъчни атрибути.
     Времето е тук и сега, българите тепърва се отварят на маски и не се срамуват да си ги сложат. Само си представете колко интересен би станал светът, ако можехме да си надписваме намордниците със специален маркер например. За мързеливите ще има тематични готови маски с много и различни послания. Тогава като пиар по време на чума ще се нароят конкурси: За най-красива маска например или художествени конкурси и артинсталации от вида "Маска в целофан". Или благотворителни инициативи с благородни апели: "Маска за всеки". Или правозащитни инициативи с благородни послания "Маски само от естествени материали".
     Вместо да гледаш тъпо в лицето на човека срещу теб, скрито зад маска, можеш да общуваш, да се приобщаваш, да се дистанцираш. Обичам те, Мразя те, Харесвам те и изобщо филинг маските ще се носят без възрастови граници.
    Същественото е невидимо за очите. Така е, но можем да си напишем кое е същественото – любовта, природата, галактиката, въздухът, земята. Маските за пацифисти ще бъдат основно застъпени - "Да спрем войната с вирусите" би бил добрият им слоуган. На страхотен рейтинг ще се радват маските на флорални и животински мотиви, които ще се носят основно от домакините. Природозащитниците ще отбягват да слагат леопардови десени, а оптимистите ще могат да се различават по розовите маски. Патриотите ще носят герба, знамето или ще си напишат химна на лицето. Агресивните типове ще се самоизразяват с апели като "Млъкни", "Умната", "Внимавай в картинката".
   С маска ще може да се прави и романтика – колко ли любовно е да прочетеш на устата на любимия предложение за женитба. По-разкрепостените типове ще разчитат на бързия контакт с послания като "Ще ти скъсам... маската". Ще има и дискриминиращи маски - те ще са вид социален спам с кодирано съобщение за диагнозата и много ще си приличат с маските за смелчаци, които сами ще си пишат на марлята диагнозата, без да им пука. Свръхактуални ще бъдат маските с окото на Б. Борисов, с носа на Я. Янев, с устните на М. Кунева, с юмрука на Сидеров. Ще има марли с очилата на Станишев и изисканата брадичка на С. Сакскобургготски. Революционерите ще носят маски „fuck off“, които няма да бъдат цензурирани, защотo ще бъдат насочени само към вирусите. Суициадалните типове ще апелират с „kill me“ на устата си и така ще дадат възможност на лекарите да се погрижат за тях. 
     Изобщо, ще има нов универсален канал за комуникация – толкова сложен или толкова простичък, какъвто му позволим да бъде. Санитарните маски наистина могат да се превърнат в най-добрата арена за борба с болестта. Психолозите го казаха точно и ясно - застрашени от грип са хората, които най-много се страхуват да не се заразят. Обяснението е елементарно - просто от страха им пада имунитетът. Самата маска ще има по-добър терапевтичен ефект, ако дистанцира от мисълта за болестта. Нашарената маска е начин да се погледне несериозно на нея. Там, където надеждата не може да говори, е ред на хумора и иронията. А и говорещите маски могат да станат повод да си кажем неща, които не сме могли да изречем в нормална ситуация.www.novinar.net


Тагове:   кожа,   маски,


Гласувай:
3



1. vasilan - не помня на
01.12.2009 23:10
кой автор фантаст беше книгата "лица и маски"
цитирай
2. rea - vasilian,
03.12.2009 07:09
мислех си аз да я напиша, ама щом са ме изпреварили..:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rea
Категория: Лични дневници
Прочетен: 328697
Постинги: 43
Коментари: 334
Гласове: 1035
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031